ANKARA Turizm ve Tanıtma Konseyi Toplantısı’na Gazi Üniversitesi’nin hazırladığı Ankara Turizm Planı damgasını vurdu. Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in de, “Artık Ankara’nın bir turizm planı var” dediği planın önemli ayrıntılarına ulaşıldı.
Ankara’nın güçlü yönlerinin, zayıf yönlerinin belirtildiği planda, Ankara için turizm fırsatlarının ve tehditlerin neler olduğuna yer verildi. Ankara turizminin gelişmesine engel teşkil eden unsurlara ve turizmde hangi alanlara ağırlık verilmesi gerektiğine de planda geniş yer verildi.
Güçlü yönler
Ankara Turizm Planı’nda, kentin güçlü yönleri arasında, “Doğu-batı yol güzergahlarının üstünde olması, dağ, göl, nehir gibi doğal kaynaklar, uluslararası havaalanından birçok iç hat-kısıtlı dış hat uçuşları, hızlı tren bağlantısı, tarihi uygarlıkların kalıntılarının olması, sağlık ve tedavi merkezleri, rekreasyon alanları, Beypazarı ilçesi, termal turizm potansiyeli” gösterildi.
Zayıf yönler
Kentin zayıf yönleri olarak da, “Sahip olunan doğal alanların yeterli yatırımlarla teşvik edilmemiş olması, simgenin olmaması, meydanlara ve uluslararası çapta sembolik alanlara sahip olmaması, metro altyapısının yeterli olmaması, yöresel mutfağının yeterince bilinmemesi, şehir halkının Ankara’nın sahip olduğu değerden habersiz olması” başlıkları öne çıktı.
Ayrıca “Kaleye çıkış yolları, yabancı turistlerdeki Ankara imajının Ulus ve çevresi ile son derece bozulmuş olması, Ulus’taki güvenlik sorunu, otobüs otoparkı bulunmaması nedeniyle Hacıbayram Camisinin ve August Tapınağı’nın tur programlarından çıkarılmış olması, sokak heykellerinin yetersiz olması, gece hayatının canlı olmaması” zayıf yönler arasında yer aldı.
Ve fırsatlar
Ankara’nın önündeki fırsatlar, “Sağlık kurum ve kuruluşlarıyla sağlık turizmi açısından önemli bir merkez olmaya başlaması, kongre odaklı turizmin bir fırsat olarak ortaya çıkması, Kapadokya’nın yakın olması, çevredeki tarihi şehirler, Elmadağ’daki kış turizm potansiyeli, jeopark çalışmasının başlamış olması” başlıklarıyla sıralandı.
Ankara turizmin gelişmesinin önündeki en büyük tehditlerin ise, “Gecekondulaşma, sektörde turizm alanında eğitim almamış kişilerin istihdamı, kamu ve özel kuruluşların merkezlerinin İstanbul’a taşınması, yöresel yemeklerin başka iller tarafından sahiplenilmesi, turizmde rekabetin artması” olduğu belirtildi.
Tanıtım çok önemli
ANKARA Turizm ve Tanıtma Konseyi Toplantısı açıklanan Ankara Turizm Planı’nda kentin tanıtımı için izlenmesi gereken yollara da yer verildi.
Kentin tanıtımının konsey kararlarına göre ve master plan çerçevesinde yapılması gerektiği belirtildi. Planda, “Yemekler kültürel ve tarihi dokular bu tanıtımda önemli bir araç olacak şekilde profesyonelce yapılmalı, Ankara kedisi, tavşanı ve keçisi hak ettiği üne layık şekilde geniş ve güzel çiftliklerde yetiştirilmeli ve ziyarete açılarak farkındalık yaratılmalı” denildi. Dünyada sadece Gölbaşı’nda yetişen Sevgi Çiçeği’nin de tanıtımda ön plana çıkarılması gerektiği ifade edildi.
Kış turizmi için Elmadağ fırsatı
KENTTEKİ turizmin gelişmesi için şu başlıklarda yeni düzenlemeler yapılması gerektiği planda yer aldı:
Yiyecek içecek turizmi
Kale ve çevresinin yeniden düzenlenmesi
Hacı bayram Camisi’nin bulunduğu bölgeye otobüs otoparkı yapılması
Kış turizminde Elmadağ’ın cazip bir alana dönüştürülmesi
İnanç turizminin gelişmesi için başta camiler olmak üzere bir envanter hazırlanması
Golf turizmi için gerekli yatırımların yapılması
Modern müzelere oluşturulmalı, mevcutlar büyütülmeli
Ankara’da simge olacak bir yapının planlanması
AOÇ ve ODTÜ arazisi rekreasyon alanı haline getirilmeli
Disneyland ve Jeopark projeleri hız kazanmalı
Ankara Çayı plana girdi
PLANDA kentin turizm açısından istenilen noktaya gelmesi için, ulaşımda uluslararası uçak seferlerinin Ankara merkezli gerçekleştirilmesi gerektiği ifade edildi.
Turizmin gelişmesi için ”Kentsel planlamada” yol onarımları park ve yeşil alanlarının sayısının arttırılması ve korunması, düzensiz yapılaşmanın engellenmesi, Ankara Çayı gibi doğal zenginliklerin ıslah edilip yeniden kazandırılması, otopark sorunun giderilmesi, dolmuş sistemin zamanla tasfiye edilip tramvay ve metroya ağırlık verilmesi, Kızılay’ın kent meydanı haline getirilip, bundan sonra imara açılacak bölgelerde meydanların planlanması gibi başlıklara dikkat edilmesi gerektiği belirtildi.