Adalet Bakanı Tunç, 1. Uluslararası Arabuluculuk Şurası'nda önemli açıklamalarda bulundu. Tunç, Türk dünyasında pek çok alanda işbirliği yapıldığını belirterek, arabuluculuğun da bu işbirliğinin önemli bir parçası olduğunu vurguladı. Şura'da alınacak kararların, yalnızca Türk dünyasında değil, küresel ölçekte uyuşmazlıkların çözümüne katkı sağlayacak bir "barış modeli" oluşturacağına dikkat çekti. Tunç, Türk dünyasının arabuluculukta uluslararası bir merkez haline gelmesini hedeflediklerini ifade etti.
Arabuluculuk yöntemlerinin, uyuşmazlıkları dostane bir şekilde çözerek yargının iş yükünü hafiflettiğine, toplumsal barışa katkı sağladığına değinen Tunç, son dönemde yapılan arabuluculuklarla birçok uyuşmazlığın çözüme kavuşturulduğunu aktardı. Kira uyuşmazlıklarının %40'ının anlaşmayla sonuçlandığını belirterek, 2013 yılından itibaren yapılan başvurularda büyük bir başarı oranı elde edildiğini vurguladı.
Tunç, arabuluculukla ilgili bazı verileri paylaşarak, 1 Eylül 2023 itibarıyla 284 bin 974 kira uyuşmazlığının arabuluculara başvurduğunu ve bunlardan 116 bin 238’inin anlaşmayla çözüme kavuşturulduğunu belirtti. Bu durumun, 232 bin vatandaşın uyuşmazlıklarını yargıya başvurmadan dostane bir şekilde çözdüğünü ifade etti.
Bakan Tunç, ayrıca ortaklık davalarının bazen yıllarca sürebileceğine dikkat çekerek, şimdiye kadar 15 bin 589 ortaklık giderilmesi uyuşmazlığının çözüme kavuşturulduğunu, 3 bin 595 kat mülkiyeti ve 1.797 komşuluk hukuku anlaşmazlığının da arabuluculukla çözüldüğünü aktardı. 2013 yılından itibaren toplamda 6 milyon 765 bin arabuluculuk başvurusu yapıldığını, bunların 4 milyon 226 bininin başarıyla sonuçlandığını ve başarı oranının %65 olduğunu söyledi. İhtiyari arabuluculukta bu oran %90’a kadar yükselirken, dava şartı arabuluculukta ise %40 seviyelerine düştüğünü, bu oranı daha da artırmak için çaba gösterdiklerini belirtti.
Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, arabuluculuğun mahkemelerin yerine geçmek yerine, taraflara daha hızlı ve maliyet etkin çözümler sunduğunu belirterek, yargının yükünü hafifletmenin arabuluculuğun amacı olmadığını söyledi.
Şura, Türk Dünyası Arabulucular Birliği'nin organizasyonuyla, Adalet Bakanlığı'nın ev sahipliğinde düzenleniyor ve Türk dünyası ülkelerinden akademisyenler, hukukçular ve bilim insanları iki gün boyunca arabuluculuk alanındaki işbirliğini tartışacak. Etkinlik, Anıtkabir ziyaretiyle sona erecek.