ANKARA / Üniversiteden arkadaşlarının, ALS hastası Hawking’e benzettiği Erman Özturan, 29 Eylül 1982’de prematüre olarak Ankara’da dünyaya geldi.
Annesinin henüz 4 aylıkken rahatsızlığını fark etmesi üzerine Özturan’ın Serebral Palsili (Beyin felci) hastalığı olduğu anlaşıldı. 8 aylıkken fizik tedaviye başlayan Erman Özturan, 7 yaşına geldiğinde vücudunu tam olarak kullanamamasına rağmen, ikinci sınıftan okula başladı. Yazı yazmadan ilkokulu bitiren Erman, ortaokulu ve liseyi bilgisayar yardımıyla bitirdi. Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü’nü kazanan Özturan, üniversiteyi 4 yılda tamamladı. Arkadaşlarının, “Ankara’nın Hawking’i” dediği Erman Özturan, KPSS’yi kazanarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde işe başladı.
DOKTORLARDAN TANIYI KOYDU
Hayata tutunuş hikayesini Ankara Hürriyet’e anlatan Erman Özturan, yıllar süren mücadelesini şu ifadelerle özetledi:
“Doğumumun ardından ailem benim farklılıklarımı görünce doktorlardan yardım istemiş. 4 aylıkken gerekli tetkitlerin ardından Serebral Palsili olduğum anlaşılınca mücadelemiz başlamış. Türkiye o yıllarda henüz bu hastalığı tanımadığı için, genelde çevremizin aileme yaklaşım tarzı, zihinsel engelli, dünyayla bağı olmayan bir çocuk sahibi oldukları yönünde olmuş.
HİÇ YAZMADAN BİTİRDİM
Yedi yaşına geldiğimde ilkokul müdürüm beni, ‘Bu çocuk okuyamaz, zihinsel engelliler okuluna gönderin’ deyince, babam yasaları göstererek okula kaydettirdi. Ellerimi kullanamama rağmen ikinci sınıftan okula başladım ve ilkokulu hiç yazmadan bitirdim. Daha sonra bilgisayarın hayatıma girmesiyle ciddi bir rahatlık yaşadım. Bütün bilinçsizlikle bana bir şey yapamaz gözüyle bakanlara inat, ortaokulu ve liseyi bilgisayar yardımıyla bitirdim.
MEZUN OLDUM İŞİMİ BULDUM
Lise eğitiminin ardından sağlıklı insanlar, gibi ek süre verilmeden üniversite sınavlarına girerek, Bilkent Üniversitesi Bankacılık ve Finans Bölümü kazandım. Buradan mezun oldum. Bütün bunları yapabiliyor olmanın gururunu yaşarken, sağlık bakanlığı’nın açtığı sınavı kazanarak Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde işe başladım. Şu an üniversite mezunu işini eline almış bir gencim.”
AİLEM DESTEK VERDİ
Hayatının en zor günlerinde anne ve babasının, ‘sen başarırsın, yaparsın’ sözlerinin kulağından hiç çıkmadığını dile getiren Erman, “Benim şu an yaşadığım hayatın mimarı ailemdir. Onların desteğini asla eksiltmemeleri benim cesaretimi artırdı” dedi.
BİZİ TANIYIN
Dünya Engelliler Günü’nde, Bilkent Üniversitesi ve Dünya Serebral Palsili Derneği’nin (DÜNSEV) yaptığı ortak etkinlikte konuşan Özturan, “DÜNSEV’in en büyük amacı bu hastalığın herkes tarafından tanınmasını sağlamak. Normal okullarda okumuş olmam, hem beni mutlu ederken hem de arkadaşlarım engellilere bakış açısını değiştirdi. Yani ben okurken onlar da kendisini eğitti” ifadelerini kullandıANKARA /