Başkent’e 122 milyon liralık 16 tesis ile 219 milyon lira bütçesiyle 33 baraj, gölet ve sulama tesisi yapılacak. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Vali Alaaddin Yüksel ile Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, Keçiören Belediyesi’nin Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi ile Ankara Çayı Islahı 3. ve 4. Kısımlar ile Çubuk Çayı Islahı projeleri temel atma törenine katıldı. Törende bir konuşma yapan Bakan Eroğlu Başkent’e yatırım müjdelerini sıraladı. Bakan Eroğlu Ankara’nın su zengini bir kent olmadığı için sulamanın önemli olduğunu aktardı.
123 BİN DEKAR ARAZİ SULANACAK
Ankara’ya tarımsal sulama için 5 yılda 33 baraj, gölet ve sulama tesisi kazandırmayı hedeflediklerinin altını çizen Eroğlu, “43 baraj, gölet ve sulama tesis sayesinde Ankara’da 123 bin 610 dekarlık arazi modern kapalı sistemle sulanacak. Ankara için 219,5 milyon lira tutarında 26’sı DSİ’ye ait 33 yatırım yapacağız. Burada temelini atacağımız ve açılışını gerçekleştireceğimiz 16 tesisimiz de 122 milyon liraya mal olacak” dedi.
‘KOKAR ÇAY’DI
Ankara Çayı’nın Başkent’in önemli su kaynaklarından biri olduğunu ifade eden Eroğlu, şöyle konuştu: “Biz belediyelerimizle de işbirliği yaparak yaklaşık 120 milyon lira maliyetle Ankara Çayı’nı geri kazanmak için çalışmalara başladık. Ankara Çayı’nın adı ‘Kokar Çay’dı. Dört kısımdan oluşan projeyle Ankara Çayı ve kollarını muhteşem mekanlar haline getireceğiz. Şimdiye kadar Ankara’da 27, Türkiye genelinde ise 650 dereyi ıslah ettik. Bana göre bunlar arasında en önemlilerinden birisi Ankara Çayı ve kollarıdır.”
EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ ULAŞIM
Ankara’nın en önemli ihtiyaçlarından birinin ulaşım olduğunu kaydeden Başbakan Yardımcısı Ali Babacan “İnşaatı devam eden 3 önemli hattan Batıkent-Sincan ve Kızılay-Çayyolu hatları çok yakında tamamlanacak. Keçiören metro hattı da daha sonra bitirilecek. Bazı önemli projelerde hukuki ve teknik sorunlar gecikmeye neden olabiliyor ama metro projelerinin hiçbirinde bütçe sorunu yaşanmadı” dedi. Babacan, kentsel dönüşüm projeleriyle Ankara’nın hızla değiştiğini aktararak, Ankara’daki değişikliklerin sadece Türkiye’de değil, dünyada da yakından izlendiğini anlattı.
GÖZÜMÜZ GİBİ BAKMALIYIZ
Başkent’in topraklarını sulanabilir hale getirmeye çalıştıklarını aktaran Ankara Valisi Alaaddin Yüksel, “Su kaynaklarına gözümüz gibi bakmalıyız” dedi. Suların yönetiminin iklik değişikliğiyle mücadelede önemli bir yere sahip olduğunu kaydeden Yüksel, Ankara’daki su yönetiminin de dikkatle yapılması gerektiğini hatırlattı. Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak ise Gümüşdere Ihlamur Vadisi Projesi’nin hayata geçmesiyle birlikte Ankaralıların ıhlamur kokan derelerde kayıklarla seyahat edebileceği bir yaşam alanına sahip olacağını söyledi.
DEV PROJELER
Keçiören’de yapılan törende Ankara Çayı Islahı 3. Kısım, Keçiören Çubuk Çayı Islahı, Ankara Çayı Islahı 4. Kısım, Şereflikoçhisar İçme Suyu Projesi Arıtma Tesisi, Haymana Türkşerefli Göleti, Ayaş Gökler Göleti, Haymana Türkşerefli Göleti Sulaması, Çubuk Yukarı Çavundur Göleti ve Sulaması, Çubuk Çayı Taşkın Koruma Rehabilitasyonu ve 2. Kısım Islahı, Şereflikoçhisar Peçenek Çayı ile Beypazarı İnözü Deresi taşkın koruma inşaatının temelleri atıldı. Şereflikoçhisar İçmesuyu Projesi İsale Hattı, Şereflikoçhisar Projesi Karayolları Rölekasyonu, Nallıhan Belenalan Göleti Sulaması, Beypazarı Üreğil Köyü ile Nallıhan Fatih Mahallesi taşkın koruma tesislerinin de açılışı yapıldı.