Başkent'e içme suyu sağlayan barajlar suya doydu. Bu sene daha Haziran ayının sona ermemesine rağmen barajlara 506 milyon metreküp su gelirken, devam eden yağışlar sayesinde barajlar doldu. Ankara'da hiç yağmur yağmasa bile 2 yıl su sıkıntısı yaşanmayacak.
Bu yılbaşından itibaren 6 aylık sürede düşen yağış, 2007 ve 2008 yıllarında gelen yağışların toplamından 1,5 kat daha fazla olurken, geçen yıl olduğu gibi bu sene de yoğun yağış alan Ankara'da, hiç yağmur yağmasa bile 2 yıl su sıkıntısı yaşanmayacak.
Geçmiş yıllarda yaşanan kurak iklim nedeniyle barajların tamamen boşalmış olduğunu hatırlatan ASKİ Genel Müdürü Kamil Kılıç, "İki yıl önce dibini gördüğümüz barajlardan bugün zaman zaman su tahliyesi gerçekleştiriyoruz. Yağışların 2009 yılında olduğu gibi bu yıl da çok olması, 5 baraj havzasındaki su miktarını yüzde 100 noktasına getirdi." dedi.
Kılıç, 2010 yılının 5 buçuk aylık süresi içinde barajlara 506 milyon metreküp su geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Kurak geçen uzun yılların ardından en fazla yağış 2009 yılında olmuştu. Bu sene ise daha Haziran ayı sona ermemesine rağmen barajlara 506 milyon metreküp su geldi. Şunu belirtmekte fayda var, bu rakam neredeyse 2007 ve 2008 yıllarının yağışlarının 1,5 katı. Allah'a şükür baraj alanlarımıza düşen yağışlar çok sevindirici. Barajlarımızda şu anda toplam 749 milyon metreküp su var. Yağış sezonu da devam ediyor, Haziran ayında olmamıza rağmen hala barajlarımıza su geliyor. Şu anda barajlarımızda Ankara'nın 2 yıllık su ihtiyacını karşılayacak miktarda su var. Kasım ve Aralık aylarının da Bereketli geçeceğini tahmin ediyoruz. Dolayısıyla Ankara'nın uzun bir süre su sıkıntısı bulunmamaktadır."
Barajlara yağışlarla gelen suların en üst seviyede olmasında dere aktarım çalışmalarının da büyük etkisi olduğunu belirten Kılıç, 2009 yılında başladıkları çalışmayla baraj havzalarına yakın olan ve yağışlı sezonlarda taşarak, çevreye zarar veren dereleri boru hatlarıyla barajlara bağladıklarını kaydetti.
Özellikle yağışların yoğun olduğu ilkbahar ve sonbahar aylarında tonlarca suyun hiçbir baraja ulaşmadan akıp gittiğini ifade eden Kılıç, "Dere yatakları taşarak bölgede taşkınlara sebep oluyordu. Biz yaptığımız çalışmayla bu derelerin taşkın debilerini barajlarımıza yönlendirdik. Bu sayede hem derelerin civar arazilere zarar vermesinin önüne geçtik, hem de Ankara'ya yeni su kaynakları kazandırdık. Sadece geçen sene 17,5 milyon metreküp ilave suyumuz, bu sene de yaklaşık 2 aylık suyumuz bu derelerden geldi." diye konuştu.
KIZILIRMAK'TAN 16 AYDIR SU ALINMIYOR
Geçtiğimiz yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Ankara'da da yaşanan kuraklık nedeniyle su sıkıntısı çekildiğini ve o günlerde Ankara'nın susuz kalmaması için ivedi bir şekilde çalışmalar başlatıldığını anlatan ASKİ Genel Müdürü Kılıç, DSİ'nin 2030 yılında başlamayı ve 10 yılda bitirmeyi planladığı Kızılırmak'tan Başkent'e su getirilmesi ile ilgili projenin 10 ayda tamamlanarak Başkent'in uzun yıllar içme suyunun güvenceye alındığını söyledi.
Kılıç, Başkent'e su sağlayan 6 baraj bulunduğunu, Çamlıdere Barajı haricindeki diğer barajların su hacimlerinin yüzde 100 doluluk oranlarına ulaştığını belirtti. Kılıç, bu nedenle son 16 ay boyunca Kızılırmak'tan su alınmadığını, ancak buranın her zaman garantili bir rezerv olduğunu söyledi.