CEPA Alışveriş merkezinde izlenime sunulan serginin açılışında konuşan Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Nobuaki Tanaka, bu yılın Japon Türk dostluk ilişkisini daha da geliştirmek amacıyla ''2010 Türkiye'de Japon yılı'' olarak kutlandığını belirterek, bu çerçevede açılan sergide geleneksel Japon kültürlerinden biri olan Budo'nun (bir çeşit savunma sanatı) tanıtılacağını söyledi.
Savunma sanatlarının aslında düşmanı alt eden bir teknik olarak ortaya çıktığını ifade eden Tanaka, ancak zaman içinde savuma tekniği çalışmalarıyla savaşçının her zaman savaşa hazır olmasını ve duygusal açıdan güçlü bir karakter kazanmasını sağlayan manevi yüzünün baskın hale geldiğini ve buna ''Budo'' denildiğini bildirdi.
Savaşçı sınıfının yok olduğu dönemde dahi adaba önem veren etnik bakışı ile savunma sanatları ruhunun Japonların çoğuna miras kalmış bir kültür olduğunu belirten Tanaka, şunları kaydetti:
''Geçtiğimiz 28 Martta İstanbul'da Türkiye Kendo şampiyonası düzenlendi. Japon savunma sanatlarının Türk insanını da etkilediğini ve sevdiklerini hissettim. Bugün ki sergimizde savaşçıların en etkin olduğu 14. ve 16. yüzyılda kullanılan zırh ve miğfer gibi korumalıklar ağırlıkta olup, bir tarafıyla o zamanki savaşçı ruhunu tanıtmasının yanında çağdaş savunma sanatları grubu da tanıtılacaktır. Açtığımız sergiyle savunma sanatları ruhunun günümüze nasıl miras kaldığı konusunda bilgi sahibi olunacaktır.''
CEPA AVM Genel Müdürü Atilla Işıldar ise konuşmasında, ziyaretçilerin alışveriş ihtiyacını karşılamanın yanı sıra kültürel ve sosyal etkinliklerle alışverişe gelen kişilerin bilgi birikimlerini artırmayı amaçladıklarını ifade etti.
Bu amaç doğrultusunda bugüne kadar birbirinden farklı birçok sergiye ev sahipliği yaptıklarını anlatan Işıldar, bugün açılışı yapılan Japon Savunma Sanatları Ruhu sergisinin ise Japon kültür değerlerini anlamak ve anlatmak adına özel bir öneme sahip olduğunu söyledi.
Böyle bir sergiye ev sahipliği yapmaktan gurur duyduklarını dile getiren Işıldar, ''Bu sergiyle geleneğinden teknolojisine her zaman kendimize yakın hissettiğimiz ve sempati duyduğumuz Japonya'nın kültür değerlerini tanıma fırsatı bulacağız. Sergi 18. yüzyıl ortalarına kadar aktif olarak süregelen Samuray kültürüne ve tarihten gelen, günümüzde de geçerli Budo, yani savunma sanatlarına dair ritüellere sinemanın büyüsü içinde tanık olanlara birebir tanışmak açısından önemli bir fırsat sunacak'' diye konuştu.
Konuşmaların ardından Japon savunma sanatçıları özel giysileriyle dövüş sanatından bazı teknikleri uygulamalı olarak gösterdi. Gösteri AVM'ye gelen ziyaretçiler tarafından büyük ilgiyle izlendi.
18 Nisana kadar açık olacak sergide, Japon kültürüne özgü uygulamalar arasında yer alan origami, manga, katagana, aikido, kendo, bukiwasa ile 5 dakikada Japon dili eğitimi gibi etkinlikler yer alacak.