ANKARA’da yaşam önceki gün aşırı yağış nedeniyle felç oldu. Büyükşehir Belediyesi, öğleden sonra 10 dakikada metrekareye 18 kilo yağış düştüğünü açıkladı ve bir anlamda özellikle Eskişehir Yolu ve Atatürk Hastanesi’nde ortaya çıkan inanılmaz tablonun kendi suçu olmadığını savundu. Ancak devletin bu konudaki otorite kurumu DMİ, Büyükşehir’i yalanladı.
Büyükşehir Belediyesi’nin açıklaması, Anadolu Ajansı tarafından şöyle duyuruldu:
“Ankara ve çevresinde, öğleden sonra başlayan ve aralıksız süren kuvvetli yağış sonucu on dakika içerisinde metrekareye 18 kilogram yağış düştü. Ankara Büyükşehir Belediyesi Basın Merkezi’nden yapılan açıklamaya göre, meteoroloji yetkilileri 10 dakika içerisinde metrekareye 18 kilogram yağış düştüğünü bildirildi.
“Bir haftalık yağışın, 10 dakika içerisinde Ankara’ya yağdığını” kaydeden yetkililer yağışın aralıklı olarak devam edeceğini, ancak yeniden yoğun bir yağış yaşanmasını beklemediklerini ifade etti. Öte yandan Büyükşehir Belediyesi ve ASKİ ekiplerinin, Başkentlilerin kuvvetli yağıştan olumsuz etkilenmemesi için gerekli önlemleri alarak, çalışmalarını aralıksız olarak sürdürdüğü bildirildi.”
DMİ’ye göre rakam farklı
Oysa Devlet Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün Büyükşehir’in açıklamasından 6 dakika önce Anadolu Ajansı’na düşen açıklaması, ‘10 dakikada 18 kilo tezi’ni yalanlıyordu. Devletin bu konudaki en yetkili kurumuna göre, kent merkezine 10 dakikada 18 kilo değil, son 24 saatte 19.2 kilo yağış düşmüştü.
Genel Müdürlüğün yine Anadolu Ajansı tarafından haberleştirilerek servise konulan açıklaması ise şu şekilde:
“Başkent’te bugün metrekareye ortalama 16.4 kilogram yağış düştü. Ankara’nın kent merkezi ve ilçelerinde etkili olan yağış yaşamı olumsuz etkilerken, başta Etimesgut ve Mamak olmak üzere bazı ilçelerdeki işyerleri ve evlerde su baskınları meydana geldi.
Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, Ankara merkezde bugün metrekareye 16.4 kilogram, son 24 saatte ise 19.2 kilogram yağış düştü. Ankara’nın ilçelerinde ise metrekareye düşen yağış miktarının yaklaşık 5 kilogram olduğu bildirildi.“
100 bin kişi mahsur kaldı
Eskişehir Yolu’nun sular altında kalması nedeniyle, bu aksın batısında yaşayan yaklaşık 100 bin nüfusun, kentin doğusu ile irtibatı kesildi. Trafik yetkilileri, Eskişehir yoluna Ümitköy, Beytepe gibi merkezlerden açılan tali yolları kapatmak zorunda kaldı.
Sağlık Bakanlığı’nın bugüne kadar pek çok konuda referans gösterdiği Atatürk Hastanesi’ni ise su bastı. Elektrik kontağı tehlikesi nedeniyle hastane yönetimi, yoğun bakımında bulunan 38 hastadan, yaşamları cihazlara bağlı 19’unu başka hastanelere göndermek zorunda kaldı.
Hastaların nakli için 50’ye yakın ambulans istendi. Hastaneye gelen özel donanımlı ambulanslar, acil servis kapısından çıkarılan hastaları nakletti.
Eskişehir-Ankara yolunun Diyanet İşleri Başkanlığı civarındaki kısmının su altında kalması yüzünden yol trafiğe kapandı. Kent merkezine giden trafiğin Bilkent tarafından sağlanması ise ambulanslara zor anlar yaşattı. Tıkanan trafik nedeniyle ambulanslar güçlükle ilerleyebildi.
Gurbetçinin pişmanlığı
YAĞMURLA gelen felaket, sadece Eskişehir Yolu’nda değil, İstanbul yolunda da yaşamı durdurdu. Yağıştan etkilenen ve su içinde kalan otomobilini iterek çıkaran İhsan Yiğit Anadolu Ajansı muhabirine, Fransa’dan geldiğini belirterek, “Memlekete geldiğime pişman oldum” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Ankara’yı hiç böyle görmediğini ifade eden bir diğer sürücü Hasan Öztürk de “Yaşananlar bir Başkent’e yakışmıyor” dedi.