Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Gümrük muhafaza ekipleri 142 milyon TL'lik kaçakçılığı önledi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Narkoçelik-9 operasyonlarında 1 ton 43 kg uyuşturucu ele geçirildi
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
Meteoroloji'den kuvvetli rüzgar ve çığ uyarısı
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
TBMM Başkanı Kurtulmuş, İstanbul’da Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileriyle bi araya geldi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
Bakan Güler: 24 Temmuz 2015’ten bu yana 40 bin 213 terörist etkisiz hale getirildi
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
8 Mayıs 2018 Salı - 13:22

Afet mi altyapı eksikliği mi?

Mamak’ta önceki gün yaşanan sel felaketi, “Afet mi, altyapı eksikliği mi?” sorusunu beraberinde getirdi. Hürriyet Ankara, meslek odaları, ASKİ Genel Müdürü ve belediye başkanlarının açıklamaları ile bu sorunun yanıtını aradı.

Afet mi altyapı eksikliği mi?

Mamak’ta dokuz dakikalık sağanak yağış ile sular altında kalan Boğaziçi Mahallesi Neşet Ertaş Caddesi’nde yaşananlar bir kez daha, “Afet mi, altyapı eksikliği mi?” sorusunu gündeme taşıdı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın, “500 yılda bir olabilecek bir afet” açıklamasını eleştiren Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Tuna’nın açıklaması da trajikomik. Kentleri afete sürükleyen şey bilim dışı davranmak” dedi. Candan sel felaketine ilişkin şu görüşleri paylaştı:

“Meslek insanlarını, mimarları, plancıları, mühendisleri dinlemezseniz olacağı budur, sorumlusu AK Parti’nin kentleşme politikalarıdır. Yıllardır Ankara’nın altyapı sorunu olduğu ortada. Aşırı betonlaşma her yağıştan sonra Başkent’in sele teslim olmasına neden oluyor. İş yerlerini konutları su basıyor, her taraf göle dönüşüyor. İnsanlar mahsur kalıyor, alt geçitler sularla doluyor. Altyapıya ayrılması gereken bütçe, Melih Gökçek’in hukuksuz oyuncak tarlası Ankapark’a harcandı. Bir dinazor için 8.5 milyon TL verildi. Dere yataklarını vadileri betonlaştırırsanız caddeler dere gibi akmaya başlar. Bu afetler kentleşme politikalarının ve yerel yönetimlerinin iflas ettiğinin göstergesidir. Mamak’ta yaşanan sel felaketinden sonra, Mustafa Tuna’nın bu bir afet ve önlem alınamaz açıklaması da trajikomiktir, kentleri bu afete sürükleyen şey bilim dışı davranmaktır. Meslek odalarının görüşlerini dikkate almadan, her gördüğünüz boşluğu betonlaştırırsanız, doğada buna tepkisini verir.”

ÜÇ YIL ÖNCE DE YAŞANDI

Mamak’ta aynı bölgede üç yıl önce de benzer bir sel felaketi yaşandığını hatırlatan Şehir Plancıları Odası Ankara Şube Başkanı Burak Büyükcivelek, “Doğal afet vardır ancak buna göre tedbirin alınması, yine buna göre yapılaşma yapılması çok önemli. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, Mamak dışında sel olayının olmadığını, istisnai bir durumla karşı karşıya kalındığını söyledi. Başka yerlerde olmaması aslında istisnai bir durum. Yerleşim yerleri, doğaya karşı değil doğayla birlikte tasarlanırsa bu tür olaylar yaşanmaz. İnsanın doğanın bir parçası olduğunu bilerek, doğaya egemen olmasını düşünmeyen bir yaklaşım olmalı. ‘Doğaya karşı nasıl üstün gelirizi’ değil ‘doğa ile nasıl yaşarızı’ düşünmek gerekiyor" dedi.

DÖRT SAAT YERİNE 9 DAKİKADA YAĞDI

Yağışın miktarı ile birlikte süresinin normal olmadığını savunan Mamak Belediye Başkanı Mesut Akgül şunları söyledi:

“4 saatte yağacak yağmur 9 dakikada yağıyorsa bunun önünde hiçbir şey duramaz. O bölgede yukarıdan aşağıya doğru çok geniş şekilde yağmur suyu hattı için bakslar var. Her 300 metrede bir geniş geniş mazgallar var. Fakat dediğim gibi 4 saatte yağacak yağmur 9 dakikada yağıyor. Bunu mazaret üretmek amacıyla söylemiyorum. Ama ortada bir realite var. Bu nerede olursa olsun en iyi altyapı da olsa böyledir. Paris’te, Hollanda da örneğini gördük. Orada da bu şekilde yağdıktan sonra hiçbir şey duramadı ortalığı sel götürdü. Bunu siyasi malzeme yapmaya çalışıyorlar. Bu işin siyaseti de olmaz. Başbakanlık, Bakanlık, Valilik, AFAD, Büyükşehir Belediyesi ve biz olayın olduğu saatten itibaren vatandaşımızın yanındayız. Yaralarını sarıyoruz. Temizlik yapıldı, tedbirler alındı şimdi tespitler sürüyor.”

İMAR PLANLARINDA TAŞKIN DİKKATE ALINMALI

Sosyal medyada Mamak’taki sel felaketine ilişkin bir açıklama yapan ASKİ Genel Müdürü Cumali Kınacı şunları paylaştı:

Meteoroloji tespitlerine göre 9 dakika süren 44.5 KG/m2 şiddetindeki yağış sonucu Mamak Boğaziçi Vadisi’nde meydana gelen taşkında önemli maddi hasar meydana gelmiştir. Sık sık taşkın yaşamamak için dere üzerinin kapatılmaması, arazi yüzeyinin geçirimsiz olmaması, yağmur suyu ızgara ve kanallarına tıkayıcı madde dökülmemesi, dere yataklarını daraltacak şekilde inşaat yapılmaması, imar planlarında taşkının dikkate alınması büyük önem taşımaktadır. Hafriyat atıkları ve selin taşıdığı sürüntü maddeleri ile yer yer ızgaralar ve yağmur suyu kanalları tıkanmış olup ASKİ ekipleri giderleri açmıştır. Özellikle önümüzdeki 3 günde meydana gelmesi muhtemel şiddetli yağışlar ve taşkınlara müdahale için ASKİ ekipleri her an hazırdır.”

FELAKETİN BİLANÇOSU

Mamak’taki sel felaketinin ardından Ankara İtfaiyesi’nin hasar tespit çalışmalarına göre zararın bilançosu şöyle:

*6 yaralı

*190 zarar gören araç

*20 binanın alt katında su baskını

*25 evde su baskını

*62 işyerinde su baskını

*2 okulda su baskını

CHP’Lİ GÖK’TEN ARAŞTIRMA ÖNERGESİ

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök de Mamak’taki sel felaketi için araştırma önergesi verdi. Gök, “Mamak’ta aynı sel felaketi üç yıl önce de yaşandı. Mağdurların zararları halen karşılanmadı. Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna ‘Bu felaket 500 yılda bir yaşanır’ diyor. Sel felaketi göz göre göre geldi. Anlaşılıyor ki Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna, daha Ankara’yı tanımıyor ve sorunları bilmiyor. Ankara gerçekten beceriksiz ellerin yönetiminde ve kaderine teslim edilmiş bir şekilde. Oysa bu sel felaketi önlenebilirdi. Gerekli önlemler alınsaydı bu mağduriyet yaşanmazdı. Ankapark’a 1.5 milyar lira harcayıp Ankara’nın temel sorunlarını görmezden gelen bu yönetim anlayışı iflas etmiştir” dedi.

 
Temizlik ve onarım bizden yardımlar Valilikten
 
Tükenmişlik sendromuna son
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ankara’da sağanak teyakkuzu
Ankara’da iki gündür etkili olan sağanak yağışın ardından Mamak ve Keçiören ...
Festival boyalı dansla renklendi
Bilkent Sanat Festivali kapsamında, vücutlarının tamamı boyalı olarak ...
Evlere şenlik
Eryaman Türkkent İlkokulu’nun bahçesinde perşembe günü düzenlenen ‘Çocuk ...
 
Ölüm Yolu’na demir bariyerli önlem
Protokol Yolu’nun Pursaklar kesiminde son dokuz yılda 40 kişi karşıdan ...
Büyükşehir’den ilçelere ‘sokak hayvanı’ eleştirisi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2017 faaliyet raporunda, sokak hayvanları ...
Sokak hayvanlarında ortak hareket edilmeli
Büyükşehir’in faaliyet raporunda sokak hayvanları konusunda eleştirdiği ...
 
Büyükşehir’den ilçelere ‘sokak hayvanı’ eleştirisi
Ankara Büyükşehir Belediyesi, 2017 faaliyet raporunda, sokak hayvanları ...
Dubai’de Ankara tanıtımı
Dünyanın en önemli turizm fuarları arasında yer alan Arabian Travel Market ...
Memeli hücrelerinden ilaç üretiliyor
İnsalık, geçmişten bu yana hastalıkları tedavi etme çabası içinde. Bitkilerle ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri