ANKARA Ticaret Odası’nın (ATO) TÜİK’in Hane Halkı İşgücü istatistiklerinden derlediği araştırmaya göre, küresel krizin etkileri, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de işsizlik sorununu gündemden düşürmüyor. Üç milyonu aşan işsizin bulunduğu Türkiye’de, her üç işsizden birini evine ekmek götürmek zorunda olan aile reisleri oluşturuyor.
İşsiz sayısı korkutuyor
Türkiye’de Nisan 2010 tarihi itibariyle 1 milyon 649 bin işsiz aile reisi bulunuyor. Nisan ayı itibariyle işsizlik oranı yüzde 12 iken; işsiz sayısı 3 milyon 71 bin kişiyi buluyor. İşsizlik rakamlarına, iş aramayıp işbaşı yapmaya hazır olanlar ve mevsimlik çalışanlar da dahil edildiğinde, geniş anlamda işsiz sayısı 5 milyon 118 bine, işsizlik oranı da yüzde 18.5’e yükseliyor. Aynı dönemde işsiz olan aile reisi sayısı ise 1 milyon 123 bin.
Rakamlar ürkütücü
Bu rakama iş aramayıp işbaşı yapmaya hazır olan 513 bin aile reisi ile mevsimlik statüde çalışan ancak bu mevsimde işsiz olan 13 bin aile reisi de eklendiğinde işsiz aile reislerinin sayısı 1 milyon 649 bine yükseliyor. Hanehalkı İşgücü istatistikleri, işsiz aile reislerinin profilini de ortaya koyuyor. Nisan 2010 verilerine göre, işsiz aile reislerinin yüzde 89’unu erkekler, yüzde 10’unu kadınlar oluşturuyor. İşsiz aile reislerinin yüzde 77.3’ü kentlerde yaşıyor. İşsiz aile reisleri iş arama sürelerine göre değerlendirildiğine; yüzde 76’sının iş arama süresi bir yıldan az iken, bir yıldan fazla süredir iş arayanların oranı yüzde 24’te kalıyor. 270 bin aile reisi bir yıldan fazla süredir evinin geçimine katkıda bulunamıyor. 2009 verilerine göre, işsiz aile reislerinden yüzde 82’si tam zamanlı iş ararken, yüzde 11.2’sinin aradığı işin süresinin tam ya da yarı zamanlı olması fark etmiyor.
Psikolojik sorunlar
İthalata dayalı büyüme, yüksek cari açık gibi ekonomi politikaları sonucunda işsizlik sorununun kronikleştiğine dikkat çeken ATO Başkanı Sinan Aygün, ekonomik nedenlerle ortaya çıkan işsizliğin sosyal ve psikolojik boyutlarının da bulunduğunu kaydetti. Aygün, özellikle evi geçindirmekle yükümlü aile reislerinin işsiz olmasının, geçim sıkıntılarının yanı sıra ailenin diğer bireylerinde psikolojik sorunlar oluşturduğunu söyledi.