ANKARA Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, “Üyemiz olan emlakçılara öğrencilere yardımcı olmaları konusunda çağrıda bulunduk” dedi. Üniversitelerde yeni akademik yılın başlamasına kısa süre kala, emlak veikinci el eşya piyasasında hareketlilik yaşanıyor. Kayıt heyecanını geride bırakan üniversiteliler, şimdi de kalacak ev bulma telaşına düştü. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Esnaf Odası (ATEM) Başkan Yardımcısı Ahmet Rıfat Yetkin, üniversiteye yeni kayıt yaptıran ya da tatili sona eren öğrencilerin kiralık ev bulmak için emlakçıların kapılarını çalmaya başladıklarını söyledi.
Kiralarda indirim yapın
Yaz döneminde yaşanan kısmi durgunluğun öğrencilerin gelmesiyle tekrar hareketlendiğini belirten Yetkin, “Emlak piyasasın özellikle kiralık evlerde öğrencilerle birlikte hareketlilik yaşamaya başladı. Üniversiteye yeni kayıt yaptıran ya da tatili sona eren öğrenciler, kiralık ev bulmak için kapımızı çalmaya başladı” dedi.
Öğrencilere de mağdur olmamaları için odaya kayıtlı emlakçılara başvurmaları tavsiyesinde bulunan Yetkin, bu emlakçıların öğrencilere komisyonlarda kolaylık sağlayacaklarını belirterek, “Üyemiz olan emlakçılara öğrencilere yardımcı olmaları konusunda çağrıda bulunduk. Emlakçılarımız hem buraya bilmeyen öğrencilerimiz okullarına yakın ev bulmakta hem de ev sahipleri ile konuşarak kiralarda indirim konusunda yardımcı oluyor” diye konuştu.
Öğrenciye bakımlı ev
Geçen seneye göre kira fiyatlarında çok fazla bir artış olmadığını belirten Yetkin, “Geçen sene olduğu gibi bu sene de kiralarda afaki bir artış yok. Arz talepten dolayı nispi bir artış var” dedi. Ankara’nın artık bazı önyargıları aştığını, daha önce öğrenciye kiralık ev verilmezken, artık sadece öğrenciye kiraya vermek için yatırım yapanlar olduğunu anlatan Yetkin, şöyle konuştu: “Evsahipleri, evlerinize bakım yapın. Bunlar bizim çocuklarımız. Onlara daha iyi ortamlar yaratmak lazım. Benim de kiralık evim var. Öğrenci geldiğinde 600 liraysa, 500 liraya veririm. Genellikle ev sahipleri ‘nasılsa öğrenci oturacak’ diye bakım yapmıyorlar. Bu doğru, etik bir davranış değil. Ev sahipleri, öğrenciye para makinesi gözüyle bakmamalı. Öğrenciler de evleri temiz tutacak.”
Bit pazarı da hareketlendi
BAŞKENT’te ikinci el eşya ve spot eşyaların satıldığı Ulus’taki İtfaiye Meydanında da öğrencilerle birlikte hareketlilik yaşanmaya başlandı. ikinci el ürünler satan İsmail Ünsal, üniversitelerin açılmaya başlamasıyla işlerinin hareketlenmeye başladığını, bu hareketliliğin bir ay kadar sürmesini beklediklerini söyledi. Her keseye uygun ürün bulunduğunu ifade eden Ünsal, öğrencilerin özellikle yatak, dolap ve beyaz eşya ihtiyaçlarını karşıladıklarını anlattı.