Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya Spor Yerel Haberler
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Bizim için milletimize verdiğimiz her söz namus sözüdür'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Bizim için milletimize verdiğimiz her söz namus sözüdür"
Bakan Kacır: 'Bilim merkezlerimizde 865 bin gencimizi bilim dünyasıyla buluşturduk'
Bakan Kacır: "Bilim merkezlerimizde 865 bin gencimizi bilim dünyasıyla buluşturduk"
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan: TCG Anadolu Çanakkale Boğazı’nda
Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek'
Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Çanakkale ruhu yolumuzu aydınlatmaya hep devam edecek"
LGS başvuruları başladı
LGS başvuruları başladı
HABERLER>EKONOMİ
27 Mart 2018 Salı - 11:51

ABD Kongresi’nden Türkiye’ye aba altından sopa: S-400 alırsanız F-35 vermeyiz

ABD Kongresi’nde temaslarda bulunan Türk parlamenterler heyetine başkanlık eden emekli Büyükelçi Volkan Bozkır, Kongre’de ‘Rusya’dan S-400 (füze sistemi) alırsanız biz de size F-35 (savaş uçakları) satmayız’ gibi bir havanın söz konusu olduğunu söyledi. Volkan Bozkır, “Tehdit değil ama aba altından

ABD Kongresi’nden Türkiye’ye aba altından sopa: S-400 alırsanız F-35 vermeyiz

TBMM’den bir parlamento heyeti Türk-Amerikan ilişkilerinde tansiyon yaratan konuların ABD Kongresi boyutuna etki etme hedefiyle geçen hafta Washington’a bir ziyaret gerçekleştirdi. TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır’ın başkanlık ettiği heyette AK Parti’den Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Türk Grubu Başkanı Akif Çağatay Kılıç ve NATO Parlamenterler Asamblesi Türk Grubu Başkanı Ahmet Berat Çonkar’ın yanı sıra CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı yer aldı. Heyet ABD Temsilciler Meclisi ve Senatosu’ndan toplam 16 isimle yaptıkları görüşmelerden memnun ayrıldı. Türkiye’ye dönmeden önce ziyareti değerlendiren heyet başkanı Bozkır, iki ülke arasında bir süredir kriz yaşanan temel alanlarda önümüzdeki günlerde önemli açılımlar yaşanabileceğinin sinyalini verdi.

 

TEHDİT DEĞİL AMA

ABD Kongresi bir süredir Rusya’dan alınan S-400’ler nedeniyle Türkiye’ye yaptırım seçeneğini tartışıyor. Kongredeki görüşmelerinizde S-400’ler konusunda nasıl bir mesaj verdiler?

Amerika’da bu çok önem verilen bir konu. Özellikle Kongre’de bunu F-35 satışlarıyla bağlamak niyeti hissediliyor. ‘S-400’leri alırsanız biz de Kongre’den karar çıkartır, size F-35’i satmayız’ gibi bir havadalar.

Bazı parçaları Türkiye’de üretilen ve ilk partisinin bu yıl teslim edilmesi öngörülen F-35’leri vermeyeceklerini mi söylüyorlar?

Vermeyiz demeye getiriyorlar. Kongre’den geçmez diyorlar. Senatörler bunu tam olarak kendileri dile getirmedi ama danışmanlarıyla konuştuğumuzda mesaj olarak geldi. Ben de dedim ki; F-35 projesi iki tarafın menfaatine çok büyük bir projedir, çok büyük rakamlar ödenecek ve iki ülkenin ilişkilerinde de önemli bir boyut teşkil edecek, bunu ona bağlamanın hiçbir anlamı yok. S-400’ler ve F-35’ler bambaşka iki konu. F-35 projesini birlikte yürütmemiz Türk-Amerikan işbirliğinin ve Türkiye’nin güvenliğinin, NATO’nun güvenliğinin çok daha fazla ileri götürülmesini sağlayacak. Ama belli ki, böyle bir hava dönüyor. Tehdit değil ama aba altından sopa gösterme psikolojisiyle bunu yapıyorlar.

Biz de bütün konuşmalarımızda şunu anlattık. Türkiye’de 10 senedir dört firma ve dört teknoloji yarışıyordu. Fiyat olarak ilk sırada Çinliler vardı, ikinci sırada Amerikan-Fransız konsorsiyumu, üçüncü sırada Patriot ve dördüncü sırada S-400’ler vardı. Bütün bu yıllar süren müzakereler sonrasında Çin tasfiye oldu. ABD’nin Patriot projesi bizim teknoloji transferini gerçekleştirmeyi kabul etmedi. Ve de Kongre’den geçmesinde tehlikede olduğu için şu anda gündemde değil. Ruslar çok cazip bir teklifle geldiler. Teknoloji transferi de anlaşmada var.

PATRIOT TEKLİFİ

Türkiye açısından S-400’lerden dönüş yok mu?

Anlaşması imzalandı, ama Patriot devreye girebilecekse bakarız.

Washington’da bir süredir Türkiye S-400’lerden vazgeçerse ABD’nin Türkiye’nin kabul edebileceği bir teklif sunabileceğine yönelik bir hava var. Bunu size açıkça dile getirdiler mi?

Dışişleri Bakanlığı sözcümüzün açıklamasına göre bu hafta bir Amerikan heyeti Patriotlarla ilgili cazip bir teklif sunmak için Türkiye’ye geliyor. Bu teklif geldiğinde tabii ki bu değerlendirilecek, ona göre alınacak tutum da ortaya çıkar. Biz teknoloji transferi ve Kongre’den geçme garantisinde ısrarlı olduğumuz için şu ama kadar Patriot anlaşması imzalayamadık. Eğer Amerikan hükümeti ve Patriot firması böyle bir teklifi sunabiliyorlarsa, fiyat olarak da cazip olacak ise Türkiye değerlendirir onu.

Ruslarla yapılan S-400 anlaşması gözden geçirebilir mi demek bu?

Kalabilir de.

ABD İLE İYİ İLİŞKİLER İSTİYORUZ

ABD bunu kabul edecek mi?

İtalyan-Fransız konsorsiyumuyla bir arada yapmıyor muyuz? Neticede bu savunma silahı. O da olur, o da olur. Amerika ‘İlla ki bizim ki olsun, başka bir yerden almayın’ gibi bir teklifle mi geliyor onu bilmiyorum. Öyle bir şeyin zaten kabul edilmesi de mümkün değil. Ama maksat Patriot satmaksa Türkiye için şartları bu.

S-400 alımı buradaki tartışmalarda Türkiye’nin artık güvenilir bir NATO müttefiki olmadığı tezini destekleyen en önemli unsur olarak sunuluyor. Bu tartışmanın Türkiye’de bir karşılığı var mı?

Siyasi düzeyde böyle bir ifadede bulunan kimse yok. Bu tamamen yanlış algı üzerine ulaştırılmış Türkiye’ye zarar verme amacı taşıyan propagandadan ibaret. Ne Türkiye’nin NATO’dan çıkma niyeti var, ne bunun Türkiye’ye yararı olabilir, ne Türkiyesiz bir NATO daha güçlü olabilir, ne de Türkiye’yi NATO’dan uzaklaştırmak isteyecek bir mantık olabilir. Türkiye ne yapmış da NATO’nun iyi bir müttefiki olmamış sorusunun cevabı ortada yok. Bizim ABD ile bir sorunumuz yok, iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. İlişkinin devam etmesini istiyoruz ama eğer ‘bunu yapmazsan şu olur’ gibi kol bükmeye çalışan bir tavır bu ilişkiyi daha ileriye götüremez.

‘ABD ARTIK TEK SESLİ OLACAKTIR’

Türk-Amerikan ilişkileri sıkışıp kalmış gözüküyor. Yanlış mı?

Başkan Trump ile Cumhurbaşkanımız arasında telefon görüşmeleri oluyor, buluşuyorlar, konuşuyorlar ve en az sorun orada oluyor. ABD’de alt kademelerde karar mekanizmasında bir dağılma var. Kiminle konuşursanız başka bir şey söylüyor. Ümit ediyoruz ki, Tillerson’ın ayrılması ve yeni Dışişleri Bakanı Pompeo’nun göreve başlaması ve Ulusal Güvenlik Danışmanının da değişmesiyle artık tek seslilik olacaktır. Biz konuştuğumuz kişinin Amerika adına, tek bir planın parçası olarak konuştuğunu bileceğiz. Böylelikle çok daha fazla mesafe kaydedebileceğimizi düşünüyoruz.

‘YPG’NİN SABUN KÖPÜĞÜ OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI’

ABD’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ile ortaklığı nedeniyle Suriye zemininde yaşanan derin karşıtlık durumunu aşma konusunda umutlu musunuz?

Afrin operasyonuyla kartlar yeniden dağılacaktır. Münbiç’in savunmasını Afrin’de yapmak istediler. ÖSO ve TSK’nın operasyonunun aylar ve belki yıldan fazla süreceği hesabı üzerinden ‘onları orada tutabilirsek biz de Münbiç’te daha rahat kalabiliriz’ şeklinde bir strateji vardı. Fakat Afrin operasyonu çok başarılı geçti ve 50 günde tam temizledik. Kartlar yeniden dağıtılacaktır demem şundan; ortaya çıktı ki, YPG/PYD aslında bir sabun köpüğüdür, hiçbir gücü yoktur. ABD’nin NATO müttefiki Türkiye varken gidip böyle ne idüğü belirsiz bir terör örgütüyle bu operasyonu yapması yanlıştır. Şimdi bunu gayet net gördüklerini ben bu ziyaretteki konuşmalarda gözlemledim. Bütün mesele ABD’nin Rakka’da yaptığı yanlışı Münbiç’te yapıp yapmayacağından ibarettir. ABD Münbiç’te YPG ile bağlantısını kopartıp bunları oradan attığı zaman Münbiç’in güvenliği Türkiye-Amerika tarafından yerel, etnik dağılımın tekrar göreve gelmesiyle sağlanacaktır.

TSK Afrin’den ne zaman çıkacak?

“Afrin’de güvenlik sağlandıktan sonra. Öncelikle bütün Afrin temizlenecek. Hâlâ bubi tuzaklı evler var. Ondan sonra Afrinlilerden oluşan yerel bir yönetim kurulacak. Polis ve jandarması Türkiye tarafından eğitilecek; orayı savunabilir ve PYD’nin tekrar oraya dönmesini engelleyebilir hale gelecek. Ondan sonra aynı El Bab bölgesinde olduğu gibi Türkiye’de misafir ettiğimiz 500 bin Suriyeli kardeşimizi Afrin’e yerleştireceğiz, evlerine dönecekler. Nasıl El Bab’a Türkiye’den 150 bin kişi evlerine döndürüldü ve orada huzur içinde yaşıyorlar. Bu gerçekleştiğinde Afrin bölgesinde de belki İdlib’de olduğu gibi güvenlik karakolları kalır. Ondan sonra TSK’nın orayı işgal gibi bir niyeti yok. Biz tamamen güvenlik mülahazalarıyla girdik, güvenliği sağladığımızı gördüğümüz anda da gerçek sahiplerine bırakırız.”

TEKLİF BİZZAT TRUMP’TAN

Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Bakanlar Kurulu sonrası yaptığı açıklamada, Patriot teklifinin ABD Başkanı Trump tarafından bir görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan’a iletildiğini duyurdu. Bozdağ şunları söyledi: “Sayın Trump, Cumhurbaşkanımıza, ‘Biz size Patriot verebiliriz’ deyince, Sayın Cumhurbaşkanımız da ‘Biz de hava savunma sistemimizi çeşitlendirebiliriz, Amerika’dan Patriot alabiliriz’ diye bir görüşme oldu. Eğer ABD bize Patriot verirse, biz bunu almaya hazır olduğumuzu ifade ettik. Ancak o görüşmeden sonra bu konuda henüz taraflar arasında bir görüşme gerçekleşmedi.”

 

 

 

 

 

 

 

 
600 bin TL'lik 'Turuncu' listede yer alıyordu, öldürüldü
 
BBC duyurdu: Soğuk Savaş yeniden başlıyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
GSS’de son ödeme tarihi 30 Nisan
Sosyal Güvenlik Reformu ile hayata geçirilen ve 2012 yılından itibaren ...
İhracatta lider ODTÜ Teknokent
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nin (TGB) yaptığı ihracat sıralamasında ...
ATO Başkanı Baran: Su tasarrufu şart
Ankaralılara suyu tasarruflu kullanmaları yönünde çağrıda bulunan ATO ...
 
Bakan müjdeyi verdi! Katılan herkese 400 TL destek
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, AK Parti Erzincan ...
Emekliye bayram maaşı
12 milyon emekliye bayram ikramiyesi getirecek karar toplantısı perşembe ...
ATO Başkanı Baran: Su tasarrufu şart
Ankaralılara suyu tasarruflu kullanmaları yönünde çağrıda bulunan ATO ...
 
Mehmet Şimşek’ten döviz açıklaması
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin dünyaya net bir döviz borcunun ...
Burgazada (F-513) Haziran-Eylül arasında donanmaya teslim edilecek
Yerli savaş gemisi üretmek amacıyla başlatılan MİLGEM Projesi, Türk Silahlı ...
253 bin emekliye müjde
30 yıldan fazla çalışan yaklaşık 253 bin memur emeklisine ikramiyelerinin ...
 
ANKARA GAZETESİ
YAZARLAR
Durak Avcıoğlu
Durak Avcıoğlu
Hrant Dink Cinayeti ve Hukukun Üstünlüğü: Siyasi Manipülasyon ve Toplumsal Bölünme
Erkan Zorlu
Erkan Zorlu
İşsizlik ve Enflasyon Arasında İnce Bir Denge
Dilek YILMAZ
Dilek YILMAZ
Siyasette İddialar ve Siyasi Oyunlar: Gerçekler ve Algılar
Münir SAATCİ
Münir SAATCİ
Milletvekilleri Belediye Başkanlığına Aday Olmamalı
Vedat Bilgin
Vedat Bilgin
Veda zamanı
Ülker Piriyeva
Ülker Piriyeva
Fransa'nın dış politikası tamamen değişmeli
ANKARA
TWITTER'DA ANKARA GAZETESİ
FACEBOOK'TA ANKARA GAZETESİ
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ANKET
Türkiye'nin aktif dış politikasını nasıl buluyorsunuz?

Doğru Buluyorum
Yanlış Buluyorum
Fikrim Yok

Sonuçları göster Anket arşivi
ARŞİV
Ana Sayfa Teknoloji Kim Kimdir? Gündem Siyaset Ekonomi Asayiş Eğitim-Bilim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Dünya
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri