Rektör Acar, üniversitenin 54. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla ODTÜ Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen “ODTÜ Günü”nde yaptığı konuşmada, üniversitenin başarısının ve mezun sayısının her geçen yıl arttığını belirterek, bu yıl 100 bininci mezuna diplomasının verileceğini söyledi.
Nitelikli insan
Yükseköğretimin, ulusal sınırlar düşünülerek, hatta dar bir coğrafi bölge hedeflenerek kurgulanabilecek bir olgu olmaktan çıktığına işaret eden Acar, ulusal ve uluslararası rekabetin arttığı yükseköğretim ve araştırma sektöründe, Türk üniversitelerinin rekabet stratejilerini nasıl belirleyeceklerinin yaşamsal bir konu haline geldiğini belirtti. Rekabet edebilmenin en önemli koşullarının nitelikli insan kaynağı, yeterli maddi olanaklar ve etkili yönetişim olduğuna dikkati çeken Acar, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk devlet üniversitelerinin nitelikli akademik ve idari personeli cezbetmekte karşılaştıkları büyük sorunların çözümü için ücretlerin ve personel rejiminin acilen ve ciddi olarak iyileştirilmesi bir zorunluluktur.
Performansa dikkat
Ülkemizde liyakat ve performans göz önüne alınarak, eğitim ve araştırmada uluslararası düzeyde başarılı olabilecek üniversiteler aktif olarak denetlenmelidir. Devlet üniversitelerimiz, lisans düzeyinde eğitim veren kurumlar öngörülerek yazılmış bir yasa ve çeşitli bürokratik kurallara tabidir. Bu teşkilatlanma ilkelerinin, devlet üniversitelerinin lisansüstü eğitim ve araştırma misyonu geliştirmelerinde ve uluslararası rekabette ciddi bir dezavantaj yarattığı artık anlaşılmalıdır.”
Toplumumuza karşı sorumluğumuz var
ODTÜ’nün, bilimin ve toplumun gelişmesinde önemli sorumluluklar üstlendiğine dikkati çeken Acar, “Üniversitemiz, ülkemizde akılcılığın ve bilimsel düşüncenin gelişmesi, laikliğin, hukukun üstünlüğünün, insan haklarının ve temel özgürlüklerin korunması, kadın-erkek eşitliğinin sağlanması gibi çağdaş, evrensel ve demokratik değerleri savunan bir kurumdur” görüşünü dile getirdi. Bu değerleri paylaşan ve çalıştıkları sektörde yüklendikleri liderlik rolüyle toplumun gelişmesine önemli katkılarda bulunan kişilerin başarılarını takdir etmenin ve desteklemenin de Acar, sanat alanında ulusal ve uluslararası başarıya ulaşmış ve toplumun gelişmesine önemli katkılarda bulunmuş kişilere ödül verdiğini söyledi.
ODTÜ’nün Üstün Hizmet Ödülü Erol Uçer’in oldu
Acar, Senatonun bu yıl GAMA Holding Onursal Başkanı Erol Üçer’e “iş dünyasında örnek alınan, güvenilir ve saygın kişiliğe sahip olması, sanat değerlerinin korunması ve sanat yaşamının geliştirilmesi için yürüttüğü çalışmalar, korunmaya muhtaç çocuk ve gençlere yardım eli uzatan ve gençlerin eğitim olanaklarının iyileştirilmesi için sürekli projeler üreten bir toplumun önderi olması, ODTÜ’ye ve diğer eğitim kurumlarına sağladığı maddi ve manevi destekler, yardımsever ve örnek bir insan olması” dolayısıyla “Üstün Hizmet Ödülü” verilmesinin kararlaştırdığını kaydetti.
Mezunlar yönetici oldu
Ödülünü Rektör Acar’ın elinden alan Üçer, bunun hayatında aldığı en büyük ödül olduğunu ifade etti. Üçer, ODTÜ kendini sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda kanıtlamış bir üniversiteden ödül almanın kendini heyecanlandırıp, gururlandırdığını vurguladı. GAMA’yı kurdukları yıllarda inşaat mühendisi istihdam ederken ODTÜ mezunlarına öncelik verdiklerini anlattı.