ANKARA / Dünya çapındaki araştırmacıları ve projelerini destekleyen Avrupa Araştırma Komisyonu (European Research Council - ERC), her yıl çeşitli ülkelerde yürütülen bilimsel araştırmalara destek olmak amacıyla fon sağlıyor. Türkiye’de TÜBİTAK tarafından koordine edilen programa bu yıl tüm Avrupa’dan yapılan 3 bin 680 başvuru arasından, Ankaralı bilim adamı Koç Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Özgür Barış Akan’ın mühendislik alanındaki projesi desteklenmeye layık görüldü. Akan, beş yıllık bir süre için 1,8 milyon euro değerinde araştırma fonu alacak.
Biyolojik-esinli Nanoağlar ve Bilişim-esinli Nörolojik Tedavi için Sinir Sisteminin Haberleşme Kuramsal Temellerinin İncelenmesi (MINERVA) projesi ile yeryüzünde var olan en karmaşık ve en gelişmiş haberleşme ağı olan sinir sisteminin temellerinin, haberleşme ve ağ kuramları ile anlaşılabilmesinin sağlanacağını belirten Akan, projenin detayları hakkında şu bilgileri verdi:
YAN ETKİSİZ KANSER TEDAVİSİ
“Sinir hücrelerinin oluşturduğu ağ karmaşık bir yapıya sahip olduğu için onu incelemek istedik. Amacımız, sinir hücrelerinin birbiriyle nasıl haberleştiğini incelemek. Bu sayede, sinir hücreleri arasında meydana gelen haberleşme sorunlarından kaynaklanan pek çok sinir sistemi hastalığına yönelik ileri telekomünikasyon teknolojileri ve bu alandaki bilgi birikiminden yararlanan gelecek nesil tespit ve tedavi yöntemlerinin geliştirilmesinin önü açılacak. Ayrıca, proje kapsamında gelecek nesil nano-haberleşme ağları için haberleşme kuramsal temeller ve biyolojik esinli çözümlerin geliştirilmesi sayesinde, vücut içi akıllı ilaç dağıtımı, yan etkisiz kanser tedavisi mümkün olabilecek.
NANO İMPLANTLARLA SUNİ HABERLEŞME
İnsan vücudunda, sinir sisteminde yaşanan haberleşme, iletişim aksaklıkları nedeniyle meydana gelen MS, parkinson, alzheimer ve omurilik felci hastalarına umut olacaklarını söyleyen Akan, “Bu umut mühendislik dünyasından çıkacak. Sinir sisteminde yaşanan haberleşme sorunlarını çözerek, insanlara yol göstereceğiz. Tıp camiasıyla da işbirliği içinde olacağız. Projenin sonunda
sinir sistemi ile ilgili omurilik felci hastalığına odaklanacağız. Omurilik felcinde problem, sinir hücrelerindeki kopuştan kaynaklanıyor. Onu çözecek nano ölçekte, karbon nanotüp denilen yeni materyalleri kullanarak suni haberleşme özelliği olan nano implantlar geliştirmeyi amaçlıyoruz” dedi.ANKARA /